Alfa-college
HARDENBERG, BBL, BOL, niveau 3, opleidingsduur 3 jaar

Zelfstandig werkend kok

Zelfstandig werkend kok niveau 3 is een opleiding die je volg terwijl je werkt in de keuken van een restaurant of hotel. 

Met de opleiding 
breid je je vakkennis nog verder uit. Als zelfstandig werkend kok heb je uitgebreide ervaring nodig om maaltijden op professionele schaal zelfstandig te plannen en te bereiden zonder voortdurend toezicht van een andere chef. Je leert onder andere keukenplanningen en begeleidt leerlinkskoks. Ook help je mee bij het opstellen van de menu's, kostenbeheersing en en keukencalculatie. 

Heb je de opleiding Kok niveau 2 gevolgd dan is het mogelijk om deze opleiding in 1 jaar te doen. Vraag naar de mogelijkheden.

  • Vragen? We helpen graag
  • Studiekeuze-advies gesprek
  • Kies voor welke type opleiding je wilt aanmelden

    School en stage (BOL)

    Bij een BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) combineer je school met een stage bij een erkend leerbedrijf. Stage neemt ongeveer 20-60 procent van de tijd in.

    Meld je aan voor de BOL-opleiding

    Werken en leren (BBL)

    Bij een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je leren met een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Meestal werk je vier dagen in de week en ga je één of twee dagdelen naar school.

    Meld je aan voor de BBL-opleiding
Locatie
Parkweg 1a1, HARDENBERG
  • Iets voor jou?
    • Je wilt je als kok verder professionaliseren

    • Je ambieert een baan als chef de partie en later misschien zelfs (sous)chef

    • Je wilt alles leren over dranken en voedingsproducten

    • Je kunt goed plannen en bent een harde werker

    • Je bent gezond (in de keuken moet je veel staan) en stressbestendig

    • Je werkt graag in teamverband en bent sociaal vaardig

    • Je vindt onregelmatige werktijden niet erg

  • De opleiding

    De opleiding tot Zelfstandig werkend kok volg je op het Alfa-college aan de Parkweg 1a1 in Hardenberg. Omdat het een vervolg op de opleiding Kok niveau 2 is, duurt deze niveau 3 opleiding maar 2 jaar. Je verdiept je kennis en kunde:

    • Je leert dieetmaaltijden te bereiden

    • Je doet uitgebreidere dranken- en warenkennis op

    • Je leert alles over het bereiden van wild

    Tijdens deze opleiding kun je mee op leerzame, culinaire excursies naar het buitenland, bijvoorbeeld naar Italië.

  • Vakken

    Vakken

    • Bereiden van gerechten en componenten

    • Menu engineering

    • Beheren van keukenvoorraden

    • Economie

    • Sociale vaardigheden

    • Beoordelings- en sollicitatiegesprekken voeren

     

    Algemene vakken

    • Nederlands

    • Rekenen

    • Engels

     

    Dit zijn verplichte vakken die worden afgesloten met een examen. 

    Keuzedelen

    Je kiest zelf nog enkele extra vakken om je als professioneel Zelfstandig werkend kok verder te ontwikkelen. Voor deze opleiding zijn er bijvoorbeeld de keuzevakken:

     

    • Fooddesign

    • Innovatie 

    • Eetcultuur en -wensen

     

    Het aanbod kan wisselen. De keuzedelen introduceren wij in het eerste leerjaar van je opleiding. Je coach kan jou helpen bij het maken van je keuze.


  • Leerweg

    Deze opleiding volg je in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL)Je leert terwijl je werkt in een professionele keuken. Wat je op school leert, kun je meteen in de praktijk brengen:

    • 1 dag in de week ga je naar school

    • 4 dagen in de week werk je bij een leerbedrijf

     

    Je zoekt zelf een baan van minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. 

  • Vooropleiding en toelating

    Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je een van de volgende diploma’s nodig: 

    Heb je de opleiding Kok niveau 2 gevolgd dan is het mogelijk om deze opleiding in 1 jaar te doen. Vraag naar de mogelijkheden.

  • Na je opleiding

    Verder leren?

    Als gediplomeerd Zelfstandig werkend kok kun je doorstromen naar een andere mbo-opleiding niveau 4, zoals de Cas Spijkers Academie of Specialisatie Patisserie

     

    Aan het werk?

    Als gediplomeerd Zelfstandig werkend kok kun je direct aan het werk. Bijvoorbeeld als chef de partie in een restaurant of hotel. Na enkele jaren werkervaring opdoen promoveer je tot sous-chefWerk je in een restaurant of hotel met een gastronomische kaart, dan heb je de mogelijkheid om binnen het bedrijf je leermeester diploma te halen. 

  • Schoolkosten

    Ben je 18 jaar of ouder, dan betaal je lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL). Daarnaast zijn er kosten voor onderwijsbenodigdheden.

    In leerjaar 1 betaal je ongeveer 155 euro voor boeken en licenties. In leerjaar 2 vernieuw je een online licentie Zelfstandig werkend kok (100 euro). Andere boeken bestel je in overleg met de docent. 

    Overige kosten: 

    • Je hebt een laptop nodig. Het Office-pakket met Word, Excel en PowerPoint krijg je gratis van het Alfa-college.

    • Boeken voor de keuzedelen.

    • Kosten voor de aanschaf van messensets en kleding.

    Meer informatie over schoolkosten op het Alfa-college


  • Studie in cijfers

    Studie in Cijfers is de studiebijsluiter voor het mbo. Hieronder vind je de belangrijkste cijfers voor de opleiding.

    Informatie over je kans op een baan vind je op de website Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?