Alfa-College inverted
HARDENBERG, BBL, BOL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Kok

Als kok maak je gerechten op basis van vaste recepten. Je voert voorbereidende werkzaamheden uit en je assisteert collega's in de keuken: je snijdt groente en fruit voor, maakt vlees schoon en bereidt heerlijke sauzen voor. Natuurlijk werk je netjes, veilig en schoon!

Je wordt hier uitgedaagd

Je wordt hier uitgedaagd

Sluiten

Van kleins af aan ben ik al bezig met koken en daar ben ik nooit mee gestopt. Wanneer ik mijn diploma haal, hoop ik nog verder te leren bij de Cas Spijkers Academie. Het is mijn droom om daarna een eigen restaurant te beginnen.

De opleiding zit goed in elkaar. Je wordt uitgedaagd om aan vakwedstrijden mee te doen en je te blijven ontwikkelen. Je krijgt hierbij ondersteuning van de coach. Zo heb ik meegedaan aan de Skillswedstrijden en ga ik 23 mei naar Venlo voor een wedstrijd georganiseerd door het Brabantse Aspergegenoootschap en het Gilde Food & Hospitality College.

De sfeer op school is fijn, dat is belangrijk. Op dit moment werk ik bij Mooirivier in Dalfsen. Dit is echt een super werkplek, een echter aanrader voor iedereen die de horeca in wil! Je leert daar van alles, van ‘klassiek koken’ tot ‘new school’. Later wil ik mijn eigen restaurant starten en er echt mijn eigen draai aan geven.

Bas Jonker
Student Kok

  • Iets voor jou?
    Werken als kok is iets voor jou als je:
    - koken leuk vindt
    - het prettige vindt om collega’s in de keuken te assisteren
    - goeie snijtechnieken wilt leren
    - meer wilt weten over verschillende soorten voedsel en dranken
    - goed kunt plannen
    - hard kunt werken en gezond bent (in de keuken moet je veel staan)
    - schoon, netjes en veilig wilt werken
    - het fijn vindt om op onregelmatige tijden te werken

    Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Kok iets voor jou!
  • De opleiding

    Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen

    Tijdens de opleiding leer je:
    - plannen in de keuken
    - gerechten te bereiden en deze netjes op te maken
    - dieetmaaltijden te bereiden
    - verantwoordelijk te zijn voor de voorraad en inkoop
    - ingrediënten te controleren bij ontvangst
    - schoonmaken en onderhouden van de apparaten en de keuken
    - dranken- en warenkennis

    Je doet veel praktijkervaring op in onze moderne leskeuken en lesrestaurant.                                              

    Competenties en vaardigheden
    Tijdens de opleiding besteden we aandacht aan competenties zoals:

    - Communicatief vaardig
    - Gast- en marktgericht
    - Initiatieven nemen
    - Stressbestendigheid
    - Flexibiliteit
    - Resultaatgericht
    - Organiseren
    - Innovatievermogen

    Events

    Je kunt meedoen aan leuke evenementen, zoals:
    - dinershows
    - kookwedstrijden (bijvoorbeeld Junior Chef of the Year)
    - restaurantavonden
    - wildavonden
    - de Kleppermantrofee (wie mag zich de beste kok noemen van Hardenberg)

    Kerstdiner

    Jaarlijks maak je samen met je klasgenoten het kerstdiner. 
  • Vakken

    Tijdens de opleiding Kok volg je onder andere de vakken:

    - bereiden van gerechten en componenten
    - beheren van keukenvoorraden
    - economie
    - sociale vaardigheden

    Algemene vakken

    Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

    Keuzedelen

    Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken.
  • Leerweg

    BOL

    Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je naar school en loop je stage bij een erkend leerbedrijf. In het eerste leerjaar loop je 10 weken stage en in het tweede leerjaar loop je 15 weken stage. Op stage krijg je ondersteuning en begeleiding van de praktijkopleider van je de instelling of het bedrijf waar je stageloopt. Ook de docenten van het Alfa-college komen regelmatig langs voor je begeleiding.

    BBL

    Bij de BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat één dag per week naar school. Je werkt in de keuken van een restaurant, hotel of conferentieoord. Op je werk krijg je ondersteuning en begeleiding van de praktijkopleider van je leerbedrijf. Ook de docenten van het Alfa-college komen regelmatig langs voor je begeleiding.

  • Vooropleiding
    Voor deze opleiding heb je een diploma nodig van:
    - vmbo-diploma basis, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
    - mavo

    Kennismakingsgesprek

    Na je inschrijving nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan je motivatie en het beeld dat je hebt van het beroep en de opleiding. Zo zorgen we er samen voor dat je kiest voor de juiste opleiding.
  • Na je opleiding

    Verder leren

    Als gediplomeerd kok kun je doorstromen naar de opleiding Zelfstandig werkend kok niveau 3.

    Aan het werk

    Als gediplomeerd kok werk je bijvoorbeeld in:
    - een restaurant
    - een hotel
    - een eetcafé
    - een zorginstelling voor ouderen
    - een ziekenhuis
    - de catering
    - de recreatiesector, denk aan de keuken van een bungalowpark
  • Studiekosten
    Voor je opleiding betaal je:
    - les- of cursusgeld
    - kosten voor boeken/licenties en ander (digitaal) lesmateriaal
    - vrijwillige bijdrage voor extra faciliteiten
    - schoolbijdrage (voor themadagen/excursies)
    - messensets, kleding.

    Les- of cursusgeld

    Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld kijk je op de website van DUO.

    Meer info

    De kosten voor lesmateriaal en de vrijwillige bijdrage zijn voor de totale opleiding. Tijdens je kennismakingsgesprek vertellen we je alles wat je nog wilt weten over de studiekosten. 

    Kijk voor details over kosten voor lesmateriaal op de site van Studers

  • Studie in cijfers

    Studie in cijfers

    Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

    Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

    Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.