Deze website gebruikt cookies om jou de best mogelijke ervaring te geven op onze website. We gebruiken alleen noodzakelijke en functionele cookies. Lees meer over cookies.
Kok Hoogeveen
- Leerweg
- BOL
- Niveau
- Niveau 2
- Duur
- 2 jaar
- Crebo
- 25180
- Locatie
- Hoogeveen
Als kok bereid je gerechten in de keuken op basis van vaste recepten en maak je de borden op. Ook assisteer je de chef en andere koks en voer je voorbereidende taken in de keuken uit.
Na je opleiding weet jij alles over koken met mooie ingrediënten, snijtechnieken en verschillende soorten voedsel en dranken.
Is dit een opleiding naar jouw smaak?
Iets voor jou?
- Je wilt alles leren over snijtechnieken en over schoon, netjes en veilig koken
- Je wilt je verdiepen in de verschillende soorten voedsel en dranken
- Je vindt werken op onregelmatige tijden geen probleem
Je leert tijdens deze opleiding alles over:
- dieetmaaltijden bereiden
- dranken en eetwaren
- gerechten bereiden en opmaken
- ingrediënten controleren bij ontvangst
- koken met mooie ingrediënten in professionele keukens
- planning in de keuken
- schoonmaken en onderhouden van de apparaten en de keuken
- voorraadbeheer en inkoop
Je doet veel praktijkervaring op in het moderne lesrestaurant en de leskeuken. Je leert daar onder andere plannen, gerechten te bereiden en borden netjes op te maken.
Business School: ondernemend leren
Deze opleiding is onderdeel van de Business School Hoogeveen. We leiden je hier op tot ondernemer van je eigen toekomst.
Onderdeel van de Business School Hoogeveen is de Business School Culinair. De koks- en bakkersopleidingen zijn hier onderdeel van. In het eerste jaar nemen jullie regelmatig een kijkje in elkaars keuken. Daarnaast krijg je gastlessen en de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld.
Competenties en vaardigheden
Als kok ben je niet alleen aan het koken. Daarom leer je bij het Alfa-college ook vaardigheden aan, zoals:
- communicatie
- flexibiliteit
- gast- en marktgerichtheid
- initiatief nemen
- innovatievermogen
- organiseren
- resultaatgerichtheid
- stressbestendigheid
Events
We dagen je uit om tijdens je opleiding Kok mee te doen aan evenementen, zoals:
- dinershows
- kookwedstrijden
- restaurantavonden
- wildavonden
Beroepsgerichte vakken
- Basisbereidingen en technieken
- Vaktechnisch koken
- Vaktheorie van de koude keuken, warme keuken en partie
- Warenkennis
Algemene vakken
- Nederlands
- Engels
- Rekenen
- Burgerschap
- Loopbaan
- Fit for Life
Keuzedelen
Tijdens je opleiding volg je keuzedelen om je te verbreden of te verdiepen. Deze vakken mag je zelf kiezen. Je bepaalt zelf wat je leuk of interessant vindt. Of belangrijk voor je toekomst.
Bij deze opleiding kun je onder andere kiezen voor de volgende keuzedelen:
- Aziatische keuken
- Eetcultuur en wensen
- Engels
Dit aanbod kan wisselen. Je studieloopbaanbegeleider kan jou helpen bij het maken van je keuze.
Je volgt deze opleiding in de beroepsopleidende leerweg (BOL) of de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Let op: pas vanaf leerjaar 2 is het mogelijk om de opleiding Kok in de BBL te volgen.
BOL
Je gaat 3 dagen per week naar school en je loopt 2 dagen per week stage in de keuken van een restaurant of hotel. Je regelt zelf een stageplek (leerplek) bij een erkend leerbedrijf, maar wij kunnen je daarbij helpen.
BBL
Je werkt 4 dagen (minimaal 20 uur) per week en je gaat 1 dag per week naar school. Je hebt zelf een werkplek bij een erkend leerbedrijf (een professionele keuken) geregeld voordat je met deze opleiding begint. Je bent dus al ergens in dienst.
Je hebt voor deze opleiding minimaal één van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
- vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
- mbo-diploma niveau 1 (Entree-opleiding)
Kennismaking
Na jouw aanmelding krijg je een uitnodiging voor een kennismaking. We kijken dan samen met jou of de opleiding bij je past.
Na deze opleiding kun je kiezen om aan het werk te gaan of verder te leren.
Aan het werk?
Dat kan zeker! Als gediplomeerd kok kun je direct aan de slag, bijvoorbeeld in een restaurant of hotel. Of je kiest voor de keuken van bijvoorbeeld een:
- cateringbedrijf
- recreatieorganisatie
- zorginstelling
Verder leren?
Dat kan ook! Heb je deze opleiding op niveau 2 afgerond? Dan kun je:
- doorstromen naar een opleiding op niveau 3 binnen Horeca
- kiezen voor een andere opleiding op niveau 3
- in sommige gevallen van niveau 2 doorstromen naar niveau 4
Let op: per opleiding kunnen de eisen voor vooropleiding en toelating verschillen.
Les- of cursusgeld
Vanaf 18 jaar betaal je per schooljaar het wettelijk bepaalde lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL). Ben je jonger? Dan betaal je nog geen les- of cursusgeld. Lees meer op schoolkosten.
Overige schoolkosten voor deze opleiding
Voor elke opleiding heb je leermiddelen nodig. Denk daarbij aan studieboeken, licenties, laptop en soms werkkleding. Deze koop, huur of leen je.
De overige schoolkosten voor deze opleiding bedragen:
- 1e jaar €305
- 2e jaar €175 (BOL) of €145 (BBL)
- laptop €500
- excursies en activiteiten buiten school (je kiest zelf of je meedoet) €50
- messensets en kleding €180
- sportkleding €50
Let op: de bedragen zijn een schatting en gebaseerd op dit schooljaar.
Mbo-Studentenfonds
Je komt mogelijk in aanmerking voor een financiële ondersteuning uit het Mbo-Studentenfonds. Bekijk de mogelijkheden op Mbo-Studentenfonds.
Meer over de opleiding
De opleiding in beeld
Meld je aan
-
Startdatum Duur Leerweg Locatie
-
- Startdatum
- 2024-2025
- Duur
- 2 jaar
- Leerweg
- BOL
- Locatie
- Voltastraat 33, Hoogeveen
-
- Startdatum
- 2025-2026
- Duur
- 2 jaar
- Leerweg
- BOL
- Locatie
- Voltastraat 33, Hoogeveen