Alfa-College inverted

Hier krijg ik tips en ondersteuning

Hier krijg ik tips en ondersteuning

Sluiten
In de horeca moet je overzicht behouden in tijden van drukte. Af en toe even diep ademhalen en weer door. Op school ben ik goed voorbereid op mijn stages door te werken in het Sterrenrestaurant en het Grand Café van het Alfa-college. Je krijgt hier alles mee: van helpen in de keuken tot rondlopen als gastheer en bedienen.

Ik heb veel interesses, waardoor ik soms twijfel aan mijn keuze voor het horecavak. Ik praat daar veel over met mijn docenten en stagebegeleiders. Mijn coach steunt me in mijn vakgevoel. Mensen beïnvloeden je wel, maar uiteindelijk kies je toch je eigen pad. Los van wat anderen zeggen. Als je iets wilt, dan ga je ervoor.

Ik wil graag doorstromen naar het hbo. Docenten geven me veel tips en ondersteuning, ook als het gaat om het kiezen van een vervolgopleiding. Uiteindelijk moet ik wel zelf kiezen. Maar eerst mijn mbo-diploma halen!

Jannes
student Horeca ondernemer/manager
  • Iets voor jou?
    Als kok is het belangrijk dat je beschikt over een goede conditie. Je staat en loopt veel op een dag. Daarnaast is werken op onregelmatige tijden voor jou geen probleem. 
    Een kok beschikt over de volgende eigenschappen en interesses:

    - Je vindt het leuk om te koken en in de keuken te staan
    - Je kunt goed plannen
    - Je hebt interesse in dranken en producten
    - Je bent sociaalvaardig
    - Je kunt goed in teamverband werken

    Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Kok iets voor jou! 

  • De opleiding

    Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Tijdens de opleiding leer je te plannen in de keuken, gerechten te bereiden en borden netjes op te maken. Je bent verantwoordelijk voor de voorraad/inkoop en controleert ingrediënten bij ontvangst.

  • Business School
    Bij de Business School leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je wordt namelijk breed opgeleid. In de opleiding krijg je verschillende gastlessen, zodat je je kunt oriënteren op de opleidingen en het werkveld.

    Uitstroomrichtingen
    De negen uitstroomrichtingen zijn:
    - B2HBO (niveau 4)
    - Business Administration (niveau 4)
    - Business Brood en banket (niveau 2, 3 en 4)
    - Business Culinair (niveau 2, 3 en 4)
    - Business Fashion (niveau 3 en 4)
    - Business Finance (niveau 4)
    - Business Recreatie & Evenementen (niveau 4)
    - Business Retail (niveau 3 en 4)
    - International Business (niveau 4)

    Studenten van de economische opleidingen, Business Culinair, Business Recreatie en Evenementen en Business Brood en Banket volgen het eerste half jaar een gezamenlijk programma. Na een half jaar kies je definitief voor een opleidingsrichting. Je krijgt op deze manier nog de kans om van opleiding switchen, zonder dat het je een schooljaar (of extra lesgeld) kost.

    Haar- en Schoonheidsverzorging
    Ook deze opleidingen behoren tot de Business School. Deze zijn echter niet gekoppeld aan bovenstaande opleidingen en volgen hun eigen onderwijsprogramma.
  • Uitdagend onderwijs
    Het Alfa-college daagt je uit om het beste uit jezelf te halen. Bij deze koksopleiding krijg je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan leuke en leerzame evenementen, zoals kookwedstrijden , het bereiden van eend, haas en kalkoen tijdens wildavonden, dinershows en restaurantavonden. Ook maak je jaarlijks samen met je klasgenoten het kerstdiner.
  • Vakken
    Tijdens de opleiding leer je alle basisbereidingen en technieken. Denk bijvoorbeeld aan de basis van verschillende sauzen en zelfgemaakte soepen. Ook volg je lessen warenkennis, vaktechnisch koken en vaktheorie van onder andere de koude keuken, warme keuken en partie.

    Algemene vakken

    Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap, Projecten en Economische vakken.

    Als student Business Culinair volg je een deel van bovenstaande vakken. In het eerste half jaar krijg je meer beroepsgerichte vakken. Daarnaast krijg je gastlessen en de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld.

    Keuzedelen

    Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Bij deze opleiding heb je de keuze uit de keuzedelen eetcultuur en wensen + Aziatische keuken of eetcultuur en wensen + Engels.
  • Leerweg
    Tijdens je opleiding doe je al veel praktijkervaring op in ons moderne lesrestaurant Ambiance en keuken. Het eerste leerjaar is alleen in de BOL (beroepsopleidende leerweg) te volgen. Je gaat 3 dagen naar school en loop je 2 dagen stage bij een erkend leerbedrijf. Samen met school wordt naar een stageadres gezocht. Vanaf leerjaar 2 is BBL (beroepsbegeleidende leerweg) mogelijk. Dan combineer je leren en werken. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat 1 of 2 dagen naar school.
  • Vooropleiding
    Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
    - vmbo basisberoepsgerichte leerweg
    - mbo niveau 1 (Entree-opleiding)
  • Na je opleiding

    Verder leren

    Na de opleiding Kok, niveau 2, kun je doorstromen naar de opleiding Zelfstandig werkend Kok, niveau 3.

    Aan het werk

    Als gediplomeerd kok werk je in een restaurant of hotel, maar bijvoorbeeld ook bij zorginstellingen voor ouderen, in de catering of in de recreatiesector.
  • Studiekosten
    Voor je opleiding betaal je:
    - Les- of cursusgeld
    - Kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
    - Vrijwillige bijdrage voor extra faciliteiten (circa € 25,-)
    - Houd ook rekening met extra kosten voor onder andere de aanschaf van vakkleding (circa € 193,-).

     

    Les- of cursusgeld

    Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

    Meer info

    De kosten voor lesmateriaal en de vrijwillige bijdrage zijn voor de totale opleiding. Tijdens je kennismakingsgesprek vertellen we je alles wat je nog wilt weten over Studers

  • Studie in cijfers

    Studie in cijfers

    Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

    Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

    Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?