Alfa-college
 • Iets voor jou?
  Als kok is het belangrijk dat je beschikt over een goede conditie. Je staat en loopt veel op een dag. Daarnaast is werken op onregelmatige tijden voor jou geen probleem. 
  Een kok beschikt over de volgende eigenschappen en interesses:

  - Je vindt het leuk om te koken en in de keuken te staan
  - Je kunt goed plannen
  - Je hebt interesse in dranken en producten
  - Je bent sociaal
  - Je kunt goed in teamverband werken

  Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Kok iets voor jou!

  Kijk op Facebook en Instagram en krijg alvast een indruk van de opleiding.

 • De opleiding

  Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Tijdens de opleiding leer je te plannen in de keuken, gerechten te bereiden en borden netjes op te maken. Je bent verantwoordelijk voor de voorraad/inkoop en controleert ingrediënten bij ontvangst.

 • Business School

  Bij de Business School leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je wordt namelijk breed opgeleid. Na twee basisjaren ga je je in leerjaar 3 specialiseren. De rode draad is: jezelf ontwikkelen in ondernemen.

  Op het ondernemersplein werk je individueel en met studiegenoten aan opdrachten en projecten, altijd onder begeleiding van een studiecoach. Theorie volg je op het instructieplein. Je kiest zelf wanneer je welke instructie volgt. Gastcolleges en bedrijfsbezoeken zijn een belangrijk onderdeel in de opleiding, zo kun je breed kennis maken met een specifieke opleidingsrichting.

  Uitstroomrichtingen

  De uitstroomrichtingen zijn:
  - B2HBO (niveau 4)
  - Business Administration (niveau 4)
  - Business Brood en banket (niveau 2, 3 en 4)
  - Business Culinair (Horeca) - niveau 2, 3 en 4)
  - Business Recreatie & Evenementen (niveau 4)
  - Business Retail (niveau 3 en 4)
  - International Business (niveau 4)

  Haar- en Schoonheidsverzorging

  Ook deze opleidingen behoren tot de Business School. Deze zijn echter niet gekoppeld aan bovenstaande opleidingen en volgen hun eigen onderwijsprogramma.

 • Uitdagend onderwijs
  Het Alfa-college daagt je uit om het beste uit jezelf te halen. Bij deze koksopleiding krijg je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan leuke en leerzame evenementen, zoals kookwedstrijden , het bereiden van eend, haas en kalkoen tijdens wildavonden, dinershows en restaurantavonden. Ook maak je jaarlijks samen met je klasgenoten het kerstdiner.
 • Vakken
  Tijdens de opleiding leer je alle basisbereidingen en technieken. Denk bijvoorbeeld aan de basis van verschillende sauzen en zelfgemaakte soepen. Ook volg je lessen warenkennis, vaktechnisch koken en vaktheorie van onder andere de koude keuken, warme keuken en partie.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap, Projecten en Economische vakken.

  Als student Business Culinair volg je een deel van bovenstaande vakken. In het eerste half jaar krijg je meer beroepsgerichte vakken. Daarnaast krijg je gastlessen en de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Bij deze opleiding heb je de keuze uit de keuzedelen eetcultuur en wensen + Aziatische keuken of eetcultuur en wensen + Engels.
 • Leerweg
  Tijdens je opleiding doe je al veel praktijkervaring op in ons moderne lesrestaurant Ambiance en de leskeuken. Het eerste leerjaar is alleen in de BOL (beroepsopleidende leerweg) te volgen. Je gaat 3 dagen naar school en loop je 2 dagen stage bij een erkend leerbedrijf. Samen met school wordt naar een stageadres gezocht. Vanaf leerjaar 2 is BBL (beroepsbegeleidende leerweg) mogelijk. Dan combineer je leren en werken. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat 1 of 2 dagen naar school.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  - mbo niveau 1 (Entree-opleiding)
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Na de opleiding Kok, niveau 2, kun je doorstromen naar de opleiding Zelfstandig werkend Kok, niveau 3.

  Aan het werk

  Als gediplomeerd kok werk je in een restaurant of hotel, maar bijvoorbeeld ook bij zorginstellingen voor ouderen, in de catering of in de recreatiesector.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten

  Voor je opleiding betaal je verder:


  • onder andere de aanschaf van vakkleding (circa €193,-).

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?