Alfa-college

Hier heb ik het naar mijn zin

Hier heb ik het naar mijn zin

Sluiten
Op het vmbo wist ik al dat ik de horeca in zou gaan. De keuze voor een vervolgopleiding was niet moeilijk. Vanaf het begin heb ik het hier naar m’n zin. Het is heel persoonlijk, we helpen elkaar allemaal. Het leukst vind ik het samen werken met de andere horeca-opleidingen, zoals tijdens evenementen en de restaurantavonden. Ieder heeft zijn eigen werk, maar je kunt niet zonder elkaar. Alles is gericht op de klant en alles moet op elkaar aansluiten, van gastheer tot kok. Je bent dan echt een team. Dat vind ik top!

Ik pak alle kansen die ik krijg, wil graag zoveel mogelijk leren. Daarom heb ik de Barista-opleiding gedaan en ben heel trots dat ik 1e geworden ben bij de noordelijke kampioenschappen Barista mbo-scholen. Bij de Ronde van Drenthe was ik Rondemister. Ook dan ben je gastheer, maar dan met een heel net pak aan. Je maakt zo’n wielerronde van heel dichtbij mee. Wat een organisatie, heel boeiend!

Volgend jaar begin ik aan de vervolgopleiding manager/ondernemer horeca. Het wordt hard werken, maar heb ik wel zin in. Ik vind Horeca leuk, dat is het belangrijkst.

Eduard Schepers
student Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw
 • Iets voor jou?
  Als gastheer / gastvrouw is het belangrijk dat je beschikt over een goede conditie. Je staat en loopt veel op een dag. Daarnaast is werken op onregelmatige tijden voor jou geen probleem.

  Het is belangrijk dat je beschikt over de volgende eigenschappen en interesses:
  - Je bent een harde werker
  - Je bent sociaal vaardig
  - Je vindt het leuk vinden om het mensen naar de zin te maken
  - Je ziet jezelf leidinggeven op de werkvloer van een restaurant of hotel

  Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw iets voor jou!

  Kijk op Facebook  en Instagram  en krijg een indruk van de opleiding.
 • De opleiding
  Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. De opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw, niveau 3, is een vervolg op de opleiding Gastheer/-vrouw, niveau 2. De basis is gelegd bij niveau 2, deze opleiding gaat een stap verder. Je leert onder andere dranken en gerechten bereiden, serveren en gastvrij te zijn. Ook ga je werken met technieken zoals fileren, trancheren, flamberen en doe je productkennis op.

 • Business School

  Bij de Business School leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je wordt namelijk breed opgeleid. Na twee basisjaren ga je je in leerjaar 3 specialiseren. De rode draad is: jezelf ontwikkelen in ondernemen.

  Op het ondernemersplein werk je individueel en met studiegenoten aan opdrachten en projecten, altijd onder begeleiding van een studiecoach. Theorie volg je op het instructieplein. Je kiest zelf wanneer je welke instructie volgt. Gastcolleges en bedrijfsbezoeken zijn een belangrijk onderdeel in de opleiding, zo kun je breed kennis maken met een specifieke opleidingsrichting.

  Uitstroomrichtingen

  De uitstroomrichtingen zijn:
  - B2HBO (niveau 4)
  - Business Administration (niveau 4)
  - Business Brood en banket (niveau 2, 3 en 4)
  - Business Culinair (Horeca) - niveau 2, 3 en 4)
  - Business Recreatie & Evenementen (niveau 4)
  - Business Retail (niveau 3 en 4)
  - International Business (niveau 4)

  Haar- en Schoonheidsverzorging

  Ook deze opleidingen behoren tot de Business School. Deze zijn echter niet gekoppeld aan bovenstaande opleidingen en volgen hun eigen onderwijsprogramma.

 • Uitdagend onderwijs
  Het Alfa-college daagt je uit om het beste uit jezelf te halen. Zo krijg je de mogelijkheid om een Barista-training te volgen. Je leert alles over koffie, de techniek van een koffiemachine en het maken van heerlijke koffievariaties.
 • Vakken
  Tijdens de opleiding krijg je warenkennis, drankenkennis, leidinggeven, dagelijkse bedrijfsvoering en gastronomie.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap, Projecten en Economische vakken.

  Als student Business Culinair volg je een deel van bovenstaande vakken. In het eerste half jaar krijg je meer beroepsgerichte vakken. Daarnaast krijg je gastlessen en de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. De keuzedelen zijn: Oriëntatie op ondernemerschap, bereidt gerechten en Engels of Oriëntatie op ondernemerschap, bereidt gerechten en wijnkennis.
 • Leerweg
  Tijdens je opleiding doe je al veel praktijkervaring op in ons moderne lesrestaurant Ambiance, keuken en Petit Café. Het eerste leerjaar is alleen in de BOL (beroepsopleidende leerweg) te volgen. Je gaat 2 dagen naar school en loopt 3 dagen stage bij een erkend leerbedrijf. Dit is in een restaurant van een horecabedrijf. Vanaf leerjaar 2 is BBL (beroepsbegeleidende leerweg) mogelijk. Dan combineer je leren en werken. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en gaat 1 of 2 dagen naar school.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma niveau 2
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Na de opleiding zelfstandig werkend gastheer/-vrouw, niveau 3, word je toegelaten tot de opleiding Manager/ondernemer horeca, niveau 4.

  Aan het werk

  Als gediplomeerd Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw werk je bij een horecabedrijf, zoals een restaurant of hotel.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten

  Voor je opleiding betaal je verder:


  • kosten voor onder andere de aanschaf van vakkleding (circa €200,-).

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

Misschien ook interessant voor jou?