Alfa-college
GRONINGEN, BBL, niveau 4, opleidingsduur 1 jaar

Leidinggevende team/afdeling/project

Zie jij jezelf wel anderen aansturen? Voel je je op je gemak in een voorbeeldfunctie? Dan heb je jouw opleiding gevonden! Tijdens de opleiding Leidinggevende team/afdeling/project word je opgeleid tot leidinggevende van een afdeling of vestiging binnen een willekeurige branche of organisatie zoals bijvoorbeeld in winkels, ziekenhuizen, callcenters of bij defensie. 

Schoollocatie voor lessen – Protonstraat 2, Groningen
Centrale technieklocatie – Admiraal de Ruyterlaan 2, Groningen

In het kort

 • Opleidingsoort

  Werken en leren (BBL)

 • Duur

  1 jaar

 • Locatie

  Groningen

 • Resultaat

  Diploma

 • Startdata

  Vanaf september 2021

 • Kosten

  €612 (schooljaar 2021-2022)

 • Iets voor jou?

  Je komt aan op je werk en meteen komt een collega naar je toe: er lopen wat dingen niet lekker in het team. Je hoort haar verhaal aan en begrijpt dat in het team verschillende verwachtingen zijn. Om dat goed te bespreken en daarmee de neuzen dezelfde kant op te krijgen plan je een meeting in met het voltallige team. Daarna drink je snel een kop koffie, om vervolgens een functioneringsgesprek te voeren. De hele dag spreek je veel verschillende mensen en geef je waar nodig feedback. Herken je jezelf hierin? Dan beschik je over belangrijke eigenschappen van een leidinggevende team/afdeling/project.

  De belangrijke eigenschappen en interesses van een leidinggevende team/afdeling/project op een rijtje:
  - Je bent je ervan bewust dat je een voorbeeldfunctie hebt.
  - Je hebt discipline en handelt consequent.
  - Je communiceert duidelijk
  - Je stimuleert samenwerken
  - Je durft beslissingen te nemen en je draagt hier verantwoordelijkheid voor.

  Zie je jezelf dit wel doen? Leuk! Wij helpen je graag om je met deze opleiding te ontwikkelen tot de beste leidinggevende team/afdeling/project die jij maar kunt worden.

 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit drie delen: het basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Onder het kopje Vakken lees je hier meer over. Leiderschap vraagt om flexibiliteit en creativiteit. Zo moet je passende oplossingen bedenken voor problemen die zich voordoen in de werkuitvoering en in de samenwerking binnen het team. Dat leer je tijdens deze opleiding.

  Je leert (over):
  - Leidinggeven.
  - Personeelsbeleid.

  Wat jij kunt en wilt, daar gaat het om
  Het draait om jou. Om jou als persoon, jouw ontwikkeling en jouw kwaliteiten. Daarom bieden wij persoonlijke aandacht en begeleiding door een klein, vast team. Met dat team praat je regelmatig over hoe het met jou en met je studie gaat.
   

 • Vakken
  Tijdens je opleiding doe je praktijkervaring op en volg je theorielessen. De vakken zijn verdeeld over drie delen: het basisdeel, profieldelen en keuzedelen. De nadruk bij deze opleiding ligt op praktische opdrachten met een theoretische basis, waarbij je kan denken aan: 
  - Leiderschapsstijlen
  - Omgaan met groepsdynamiek
  - Omgaan met conflictsituaties
  - Coachingsvaardigheden
  - Personeelsbeleid
  - Functioneringsgesprekken voeren.
  - Feedback leren geven.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma. 

  Keuzedelen

  Je kiest zelf een extra vak, een keuzedeel, dat past bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Dit is een vak waarin je je extra wilt verbreden of verdiepen. Je kunt kiezen uit Voorbereiding hbo en Lean en creatief. In overleg met bedrijven uit de regio ontwikkelen we per opleiding de keuzedelen, hierdoor sluit de opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt en ben je goed voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Vind je het lastig om een keuze te maken? Dan helpt een docent je daar graag bij.
 • BBL
  Bij deze BBL-opleiding combineer je leren en werken. De theorie leer je op school, terwijl je praktijkervaring opdoet tijdens je werk. Je gaat aan het werk bij een erkend leerbedrijf, dat je zelf zoekt. Je doet dus alle praktijkervaring op in het bedrijf waar je werkt. Naast je werk ga je een dag per week naar school.

  Voorwaarden
  1. Bij je leerbedrijf word of ben je gefaciliteerd om de vereiste opdrachten op het gebied van leidinggeven en personeelsbeleid daadwerkelijk uit te voeren. 
  2. Voor deze opleiding moet je minimaal twintig uren bij een erkend leerbedrijf werken. Heb je een bedrijf gevonden dat nog niet is geaccrediteerd? Het bedrijf kan dit zelf aanvragen bij Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

  Bijeenkomsten op school
  Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten op school staan praktische opdrachten centraal. Je legt een portfolio aan met relevante uitgewerkte opdrachten. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan theorie.
 • Vooropleiding
  Zie je deze opleiding wel zitten? Leuk! Om toegelaten te worden dien je te voldoen aan de volgende eisen: 
  - Overtuigende motivatie (motivatiebrief)
  - Een afgeronde mbo-vakopleiding op niveau 3 of 4
  - Een contract van minimaal twintig uur bij een leerbedrijf
  - Aanbeveling van je werkgever
  - Minimaal een jaar relevante werkervaring

  Beschik je niet over een van deze diploma’s of bewijzen? Wij denken graag met je mee over de beste weg voor jou om je uiteindelijk toch voor deze opleiding aan te kunnen melden.

  Kennismaking

  Voldoe je aan bovengenoemde eisen, dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Het kennismakingsgesprek vindt plaats op je eigen werkplek. Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we in op je motivatie, je kennis van de inhoud van de opleiding, en je beeld van de beroepshouding van een leidinggevende. 

  Meer informatie

  Voor informatie neem je contact op met mevrouw L. Siebers.
 • Na je opleiding
  Je opleiding is het begin en daarna gaat er een nieuwe wereld voor je open. De mogelijkheden kunnen we opsplitsen in twee opties: verder leren of aan het werk gaan.

  Verder leren

  Je hebt je opleiding afgerond, maar bent nog niet uitgestudeerd. Heel goed, er is nog genoeg te leren! Met je diploma kan je doorstromen naar het hbo. Onze studenten kiezen vaak de volgende opleidingen:
  - Personeelsmanagement
  - Bedrijfskunde
  - Ondernemerschap & Retail management
  - Social Work

  Aan het werk

  Heb je het wel gezien met het studeren, en wil je aan het werk? Gefeliciteerd! Je bent nu gediplomeerd leidinggevende team/afdeling/project. Waar je dan aan het werk gaat? Je bent leidinggevende van een afdeling of vestiging binnen een willekeurige branche of organisatie. Je voert leidinggevende taken uit, meestal naast je reguliere werkzaamheden. Wat die leidinggevende taken precies zijn? Bijvoorbeeld:

  - Coachen van medewerkers
  - Het maken van weekplanningen
  - Het werkoverleg voorbereiden en leiden
  - Het maken van goed onderbouwde adviezen naar zowel de medewerkers als het management
 • Cursusgeld

  Voor je opleiding betaal je:

  • Cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten

  Voor je opleiding betaal je verder:


  • kosten voor de aanschaf van een laptop.

  Cursusgeld

  Cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

   
 • Studie in cijfers

Misschien ook interessant voor jou?