Alfa-college
GRONINGEN, BBL, niveau 3, opleidingsduur 3 jaar

Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer

Sla jij de spijker op z’n kop? Vind je het leuk om een stuk hout om te bouwen in een prachtig meubelstuk? Dan heb je jouw opleiding gevonden! Als allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer bedenk en maak je van alles met hout, van kasten tot trappen. Na je opleiding weet je alles van hout en plaatmaterialen, (hand)gereedschappen en machines.

In het kort

  • Opleidingsoort

    Werken en leren (BBL)

  • Duur

    3 jaar

  • Locatie

    Groningen

  • Resultaat

    Diploma

  • Startdata

    Vanaf september

  • Kosten

    Zie tab Cursusgeld

  • Iets voor jou?

    Als je buiten bent en naar een boom kijkt zie je meteen de tuintafel die je ermee kan bouwen voor je. Als je bij mensen thuiskomt waardeer je de mooie houtnerven die in hun tafel zitten. Herken je je hierin? Dan beschik je over belangrijke eigenschappen van een allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer!

     

    De belangrijke eigenschappen en interesses van een allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer op een rijtje:

     

    • Je ziet het bewerken van hout en plaatmateriaal als een uitdaging

    • Zitten en afwachten is niks voor jou, jij houdt van aanpakken

    • De natuurlijke grondstof hout en al zijn mogelijkheden vind je tof

    • Je hebt technisch inzicht, kunt nauwkeurig werken en je werkt graag met machines

     

    Zie je jezelf dit wel doenLeuk! Wij helpen je graag om je met deze opleiding te ontwikkelen tot de beste machinaal houtbewerker die jij maar kunt worden.

  • De opleiding

    De opleiding bestaat uit drie delen: het basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Onder het kopje Vakken lees je hier meer over. Tijdens je opleiding heb je veel contact met je docenten, die je zo goed mogelijk helpen. En superhandig: bij deze opleiding is tussentijdse instroom mogelijk. Je kunt dus op ieder moment in het jaar beginnen. 

    Je leert 

    • Over het werken met hout en plaatmaterialen.

    • Het gebruik van (hand)gereedschappen en machines.

    • Het bedenken en maken van constructies.

    • Georganiseerd werken, ook in samenwerking met anderen.

      

    Praktijk

    Bij deze opleiding doe je veel ervaring op in de praktijk, in de verschillende richtingen die jij op kunt gaan. Hierdoor leer je op de werkvloer wat er allemaal bij komt kijken als je als allround meubelmaker/(scheeps) interieurbouwer aan de slag gaat.

    Wat jij kunt en wilt, daar gaat het om

    Het draait om jou. Om jou als persoon, jouw ontwikkeling en jouw kwaliteitenDaarom bieden wij persoonlijke aandacht en begeleiding door een klein, vast team. Met dat teampraat je regelmatig over hoe het met jou en met je studie gaat. 

    Girls on techtour

    Vaak zijn vrouwelijke studenten bij techniekopleidingen in de minderheid in de klas. Reden genoeg om ze eens in het zonnetje te zetten! Dit jaar ging een groep van onze techniekstudentes een dag op pad. Een dag vol bedrijfsbezoeken en rondleidingen, om te leren, elkaar te ontmoeten en inspiratie op te doen.


  • Vakken

    In de praktijk leer je het beste, daarom doe je tijdens je opleiding veel ervaring op de werkvloer op. Daarnaast krijg je theorielessen, en werk je aan projecten. De vakken zijn verdeeld overdrie delen: het basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

    Praktijkvakken

    Bepaalde vakken die je volgt zijn helemaal gericht op je toekomstige beroep. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld  

    • Tekening lezen, gereedschapsleer, materialen en technieken

    • Rekenen

    • Nederlands

    • nLoopbaan en burgerschap

     

    Algemene vakken

    Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen.

    Keuzedelen

    Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Dit zijn de vakken waarin je je extra wilt verbreden of verdiepenZo ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Vind je het lastig om een keuze te maken? Dan helpt een docent je daar graag bij 

    Portfolio en Proeve van Bekwaamheid

    Tijdens je opleiding werk je aan een portfolio. Dit kan je zien als je eigen map met ‘bewijsstukken’ van je werk. Aan het eind van je opleiding heb je een map vol van alles wat je gedaan en geleerd hebt. Je sluit uiteindelijk je opleiding je af met een Proeve van Bekwaamheid. Je laat dan in de praktijk zien wat je hebt geleerd tijdens je opleiding. 

  • Leerweg
    Bij de BBL-opleiding combineer je werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat één dag per week naar school voor de theorie. Je doet dus alle praktijkervaring op in het bedrijf waar je werkt. Je werkt minimaal 20 uur per week. In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) is tussentijdse instroom mogelijk. Je kunt dus op elk moment beginnen. Erkende leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.
  • Vooropleiding

    Zie je deze opleiding wel zitten? Leuk! Je wordt toegelaten tot de opleiding na een geslaagd kennismakingsgesprek en een succesvolle vaardigheidstest. In de vaardigheidstest laat je zien of je aanleg en talent hebt om de juiste vaardigheden te leren binnen de daarvoor gestelde tijd.

    Verder heb je om toegelaten te worden heb je een van de volgende diploma’s of bewijzen nodig

    • Vmbo-kb, vmbo-gl of vmbo-tl

    • Overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo

    • Mbo-diploma niveau 2.

  • Na je opleiding

    Je opleiding is het begin, en daarna gaat er een nieuwe wereld voor je open. De mogelijkheden kunnen we opsplitsen in twee categorieën: verder leren, of aan het werk gaan.


    Verder leren

    Heb je deze opleiding op niveau 3 afgerond, dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4 binnen Afbouw hout en onderhoud of een andere mbo niveau 4 opleiding. Per opleiding kunnen de eisen voor vooropleiding en toelating verschillen. 


    Aan het werk

    Heb je het wel gezien met het studeren, en wil je aan het werk? Gefeliciteerd! Je bent nu allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer. Je houdt het productieproces op de werkplaats in de gaten en bent aanspreekpunt voor collega’s en werkvoorbereiders. Je bent volledig zelfstandig werkzaam en legt verantwoording af aan de directie of de bedrijfsleiding.


    Werken in de timmerindustrie

    Ga je in de timmerindustrie aan de slag? Dan maak je onderdelen voor de bouw, zoals kozijnen, ramen, deuren en trappen. In de timmerindustrie worden ook wanden, vloeren en daken voor houtskeletwoningen gemaakt.


    Werken in de meubelindustrie en de (
    scheeps)interieurbouw

    Wat je doet als je in de meubelindustrie en (scheeps)interieurbouw werkt? Je maakt interieurs voor winkels, restaurants, kantoren of schepen. Het zijn vaak unieke producten, op maat gemaakt. De vormgeving en het materiaal zijn daarbij belangrijk. Daarom heb je verstand van verschillende materialen die verwerkt kunnen worden in interieurs. Denk aan:

    • Houtsoorten

    • Verschillende plaatmaterialen

    • Kunststof, glas en metaal.


    Hiermee maak je altijd iets bijzonders! 
    Je werkt veel met machines en handgereedschappen, daarmee maak je de onderdelen in de werkplaats. Vervolgens worden de interieurs op locatie geplaatst. 


    Werken in de houthandel 

    In de houthandel is het werk enorm divers: je koopt hout en plaatmateriaal in en bewerkt het indien nodig voor klanten in de bouw, de timmerindustrie, de meubelindustrie, (scheeps)interieurbouwbedrijven en particulieren. 

    Wil je meer weten over wat je allemaal kunt doen met deze opleiding? Bekijk filmpjes over beroepen op het YouTube-kanaal van Ontdek Hout.

  • Cursusgeld

    Voor deze BBL-opleiding betaal je cursusgeld. Voor een omschrijving van deze kosten kijk je op de pagina Schoolkosten op het Alfa-college. Daarnaast zijn er kosten voor onderwijsbenodigdheden, zoals:

    • Kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal

    • Kosten voor extra activiteiten.

    In de meeste gevallen moet je een laptop aanschaffen. Je hoort vanuit de opleiding of dit ook voor jou geldt. 

    Mbo-studentenfonds

    Als je een opleiding bij ons gaat volgen, dan kun je in aanmerking komen voor een bijdrage uit het Mbo-studentenfonds als er bepaalde financiële belemmeringen zijn. Kijk hier voor meer informatie over het Mbo-studentenfonds.

     
  • Opleidingswijzer

    Er zijn geen Opleidingswijzers gevonden.

  • Studie in cijfers

    Studie in cijfers

    Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

    Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed