Alfa-college
HOOGEVEEN, BBL, niveau 3, opleidingsduur 3 jaar

Zelfstandig werkend kok

De opleiding Zelfstandig werkend kok BBL combineer je met een baan in een restaurant. Je kunt deze opleiding volgen als je al een diploma Kok niveau 2 hebt. 

Als Zelfstandig werkend kok combineer je smaken en structuren tot heerlijke gerechten. Je stelt de menu’s samen en presenteert je gerechten op een prachtig opgemaakt bord. Ook doe je ervaring op met leidinggeven en organiseren in de keuken – waaronder de bestellingprocedure.   

Is dit een opleiding naar jouw smaak?

In het kort

  • Opleidingsoort

    Werken en leren (BBL)

  • Duur

    3 jaar

  • Locatie

    Hoogeveen

  • Resultaat

    Diploma

  • Startdata

    Vanaf september 2021

  • Kosten

    €612 (schooljaar 2021-2022)

  • Iets voor jou?
    Als kok is het belangrijk dat je beschikt over een goede conditie. Je staat en loopt veel op een dag. Daarnaast is werken op onregelmatige tijden voor jou geen probleem. 
    Als zelfstandig werkend kok zijn de volgende eigenschappen en interesses belangrijk:
    - Je vindt het leuk om te koken en in de keuken te staan
    - Je kunt goed plannen
    - Je bent creatief
    - Je bent sociaal 
    - Je kunt leidinggeven
    - Je kunt goed in teamverband werken

    Herken je jezelf hierin, dan is deze opleiding iets voor jou! 

    Tijdens deze opleiding krijg je de kans om mee te gaan op leerzame, culinaire excursies naar het buitenland, bijvoorbeeld naar Italië.

    Kijk op Facebook en Instagram en krijg alvast een indruk van de opleiding.
  • De opleiding
    De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Deze opleiding is een vervolg op de opleiding Kok, niveau 2. De basis is gelegd bij niveau 2, deze opleiding gaat een stap verder. Je leert smaken/structuren combineren en gaat aan de slag met de opmaak van gerechten. Verder leer je leidinggeven en organiseren in de keuken, waar ook de bestelling procedure een onderdeel van is. 
  • Vakken

    Algemene vakken

    Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap, Projecten en Economische vakken.

    Als student Business Culinair volg je een deel van bovenstaande vakken. In het eerste half jaar krijg je meer beroepsgerichte vakken. Daarnaast krijg je gastlessen en de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld.

    Keuzedelen

    Tijdens je opleiding kun je kiezen voor keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je volgt naast de basisvakken van de opleiding. Je kunt je vakkennis hiermee verbreden of juist verdiepen. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt in de regio. Je krijgt hulp bij het maken je keuze. De keuzedelen zijn: Oriëntatie op ondernemerschap, eetcultuur en wensen + Engels of Oriëntatie op ondernemerschap, eetcultuur en wensen + Duits. 
  • Vooropleiding
    De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Deze opleiding is een vervolg op de opleiding Kok, niveau 2. De basis is gelegd bij niveau 2, deze opleiding gaat een stap verder. Je leert smaken/structuren combineren en gaat aan de slag met de opmaak van gerechten. Verder leer je leidinggeven en organiseren in de keuken, waar ook de bestelling procedure een onderdeel van is. 
  • Na je opleiding

    Verder leren

    Na de opleiding Zelfstandig werkend Kok, niveau 3, word je toegelaten tot de opleiding Manager/ondernemer horeca, niveau 4.

    Aan het werk

    Als kok werk je in een restaurant of hotel, maar bijvoorbeeld ook bij zorginstellingen voor ouderen, in de catering of in de recreatiesector. Na je opleiding kun je doorstromen naar een andere opleiding op niveau 3 of 4.
  • Cursusgeld

    Voor je opleiding betaal je:

    • Cursusgeld
    • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
    • kosten voor extra activiteiten

    Voor je opleiding betaal je verder:


    • kosten voor de aanschaf van een laptop.

    Cursusgeld

    Cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

    Meer info
    Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

  • Studie in cijfers

    Studie in cijfers

    Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

    Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

    Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?