Alfa-college
HOOGEVEEN, BBL, niveau 1, opleidingsduur 1 jaar

Assistent bouwen, wonen en onderhoud (Entree Bouw)

Na de opleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud kan je bij verschillende soorten bedrijven aan het werk. Denk bijvoorbeeld aan werken bij een hout- en meubelbedrijf, afbouwbedrijf of schilders- en onderhoudsbedrijf.

Je werkt veel op locatie, zowel binnen als buiten. In sommige branches heb je te maken met werk op hoogte. Dan moet je goed om kunnen gaan met klimmateriaal. Je werkt onder toezicht, samen met een collega of in een team.

In het kort

 • Opleidingsoort

  Werken en leren (BBL)

 • Duur

  1 jaar

 • Locatie

  Hoogeveen

 • Resultaat

  Diploma

 • Startdata

  Vanaf september 2021

 • Kosten

  €253 (schooljaar 2021-2022)

 • Iets voor jou?
  - Je weet van aanpakken
  - Je werkt graag buiten
  - Je werkt goed samen met anderen
  - Je wilt leren om technische kennis en inzicht in constructies te krijgen, bijvoorbeeld voor het lezen van eenvoudige plattegronden en tekeningen

  Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Je werkt en leert in kleine groepen. Je krijgt:
  - veel persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding
  - een coach/stagebegeleider
  - school en stage.

  Competenties

  Je werkt aan praktische vakkennis en vaardigheden zoals:
  - verantwoordelijkheid
  - zelfstandigheid
  - initiatief nemen
  - samenwerken.
 • Vakken

  Algemene vakken

  Praktijkervaring doe je op in je stage op het gebied van Bouwen, wonen en onderhoud. Op school krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Loopbaan en Burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Tijdens je opleiding kies je een aantal keuzedelen. Een keuzedeel is een aanvulling op je diploma. Een keuzedeel kan een verbreding of verdieping zijn van de opleiding. Ook kan je een keuzedeel gericht zijn op een voorbereiding naar een andere opleiding van een hoger niveau. Rond je het examen van een keuzedeel met een voldoende af, dan komt het op je diploma te staan. Zo heb je zelf invloed op de waarde van je diploma.
 • Vooropleiding
  Voor de opleidingen op niveau 1 heb je geen diploma nodig. Maar je moet op 1 augustus wel 16 jaar of ouder zijn. Je hebt geen (v)mbo diploma. Na de aanmelding volgt een kennismakingsgesprek waarin wordt bekeken of de opleiding geschikt voor je is en welke profielkeuze het best bij jou past.

  Is je kennis van de Nederlandse taal nog niet goed genoeg (bijvoorbeeld omdat je nog niet zo lang in Nederland bent), dan is de opleiding Entree Bouwen, Wonen en Onderhoud NT2 misschien iets voor jou.

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je kunt doorstomen naar een opleiding op niveau 2. Een opleiding op het gebied van de bouw sluit het best aan. Denk aan:
  - Timmerman
  - Metselaar
  - Voeger
  - Sloper.

  Aan het werk

  Je kunt bij verschillende bedrijven aan het werk. Bijvoorbeeld in de bouw, hout- en meubelbedrijven, afbouwbedrijf of schilders- en onderhoudsbedrijf, een bedrijf op het gebied van afval, milieu, beheer en onderhoud openbare ruimte of een bedrijf in de bouw of in de infra

  Je helpt een vakman met het uitvoeren van allerlei werkzaamheden, zoals het inrichten en onderhouden van de bouwplaats. Veiligheid is hierbij erg belangrijk. Ook werk je mee met bijvoorbeeld het aanbrengen van hulpconstructies en bewerk je verschillende bouwmaterialen.
 • Hulp bij aanmelden

  Voor deze opleiding kun jij je via onze website aanmelden. Kom je er niet helemaal uit? Bekijk de video of neem contact met ons op. We helpen jou hier graag bij.

 • Cursusgeld

  Voor je opleiding betaal je:

  • cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Cursusgeld

  Cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.